28.4.13

Πασχαλινές Λαμπάδες

... εμπνευσμένες από τη φύση.




Υλικά:
·         στάχυα (αυτή την περίοδο τα στάχυα είναι πράσινα)
·         κορδέλες
·         λαμπάδα
·         σκοινάκια διάφορα


Δένουμε τα υλικά πάνω στη λαμπάδα και η λαμπάδα είναι έτοιμη.



Ευχαριστώ για τη βοήθεια την κυρία Σπυριδούλα.


Καλή Ανάσταση!

15.4.13

Πασχαλινά Αυγά με κρεμμύδι


Άλλη μία κλασσική παραδοσιακή συνταγή για βάψιμο αυγών είναι αυτή με κρεμμύδι. Το κρεμμύδι δίνει στα αυγά ένα πορτοκαλί απαλό χρώμα. Στην συγκεκριμένη πρόταση συνδυάζουμε τη βαφή με κρεμμύδι με τις έγχρωμες βαφές για αυγά.


Υλικά:
φλούδες από κρεμμύδι: επιλέγουμε μόνο τις εξωτερικές φλούδες από τα κρεμμύδια. Προσοχή!!! Τα κρεμμύδια πρέπει να είναι από τα κόκκινα και μόνο.
βαφή αυγών: Προτιμήστε κυρίως πράσινο ή μπλε χρώμα.
καλσόν
κλωστή

Η παρακάτω διαδικασία αφορά αυγά που θα είναι για διακόσμηση και όχι για κατανάλωση.

Βήματα:
1. Βάζουμε τις κρεμμυδόφλουδες σε ένα μπολ με νερό ώστε να είναι πιο ελαστικές. Προσοχή! Τις αφήνουμε για λίγα μόνο λεπτά, αλλιώς το χρώμα θα φύγει.


2. Τυλίγουμε τα αυγά με τις κρεμμυδόφλουδες.


3. Τυλίγουμε με καλσόν και δένουμε σφιχτά με κλωστή.


4. Βάζουμε τα αυγά στη βαφή και βράζουμε για 15 λεπτά.



Η κάθε βαφή έχει οδηγίες για το πως γίνεται η χρήση της. Ακολουθούμε αυτές τις οδηγίες. Ενδεχομένως για τις "κρύες" βαφές να παραβούμε λίγο τις οδηγίες και να βράσουμε τα αυγά στη βαφή.

5. Ξετυλίγουμε και αφήνουμε να κρυώσει.



6. Γυαλίζουμε με το γυαλιστικό της βαφής.


7. Τα αυγά είναι έτοιμα



Μικρά Μυστικά για τέλεια αυγά

1. Όταν βράζετε τα αυγά, βάλτε στον πάτο της κατσαρόλας ένα καθαρό πανί τύπου βετέξ. Όταν τα αυγά θα βράζουν και θα αρχίζουν να χοροπηδάνε το πανί θα απορροφήσει τους κραδασμούς και έτσι τα αυγά δε θα σπάσουν.

2. Πριν βάψετε τα αυγά με οποιοδήποτε τρόπο βάλτε τα για λίγη ώρα στο νερό και στη συνέχεια τρίψτε τα ελαφρά με ένα μαλακό σφουγγάρι. Με αυτό τον τρόπο τα αυγά θα είναι λεία και χωρίς χώματα ή άλλες βρωμιές.
Προσοχή!!! Το σφουγγάρι χρησιμοποιήστε το από τη μαλακή και όχι από την σκληρή συρματένια πλευρά, γιατί θα δημιουργηθούν χαρακιές και δε θα βαφούν ομοιόμορφα τα αυγά.


ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

11.4.13

Πασχαλινά Αυγά με κλωστές φλος

Είμαστε ήδη στη μέση της Σαρακοστής και το Πάσχα πλησιάζει όλο και περισσότερο. Τη Μεγάλη Εβδομάδα θα έχουμε την ευκαιρία για πολλές δημιουργίες όπως λαμπάδες, κουλουράκια και φυσικά πασχαλινά αυγά. 
Πέρα από τα παραδοσιακά κόκκινα αυγά και τις φολκλορ περδίκες φέτος προχωράμε νέες τεχνικές.
Σίγουρα θα έχει τύχει να δειτε σε κάποιο τραπέζι κάποιας νοικοκυράς με μεράκι, διάφορα περίτεχνα και πολύχρωμα αυγά και αναρωτιέστε "Μα πως τα έφτιαξε αυτά;". 
Μία από τις πλέον συνηθισμένες τεχνικές είναι αυτή με τις κλωστές φλος.





Υλικά:
κλωστές φλος: Ζητήστε τις σε καταστήματα με είδη πλεκτικής. Μπορείτε να τις ζητήσετε και ως "κλωστές για βάψιμο αυγών". Αν θέλετε να κάνετε γεωμετρικά σχέδια προσέξτε οι κλωστές να είναι μεγάλες και όχι απλά απομεινάρια. Με τα απομεινάρια μπορείτε να φτιάξετε μόνο τυχαία σχήματα.
κομμάτια καλσόν
κλωστή
αλουμινόχαρτο
οδοντογλυφίδα
και φυσικά ... αυγά!!!

Προσοχή!!! Τα παρακάτω βήματα αφορούν αυγά που θα είναι μόνο διακοσμητικά και όχι για κατανάλωση.

Τα αυγά μας μπορεί να είναι είτε έτοιμα βρασμένα είτε ωμά. Προτιμήστε βρασμένα γιατί δε σπάνε τόσο εύκολα.




Βήματα:
1. Βάζουμε το αυγό σε ένα μπολάκι με νερό για μισό λεπτό. Θέλουμε να είναι βρεγμένο για να κολλήσουν οι κλωστές. 

2. Βάζουμε στη χούφτα μας μια καλή ποσότητα από τις κλωστές και μετά τοποθετούμε στη χούφτα το αυγό.



3. Τυλίγουμε το αυγό με το κομμάτι καλσόν.

4. Πριν δέσουμε το καλσόν με την κλωστή, κρατώντας την όλη διάταξη σφιχτά, με μία οδοντογλιφίδα ανακατατάσουμε τις κλωστές ωστε να μην υπάρχει κανένα κενό στο αυγό.

5. Δένουμε το καλσόν πάνω στο αυγό με κλωστή.

6. Βράζουμε τα αυγά για 15 με 20 λεπτά.

7. Ξετυλίγουμε και είναι έτοιμα.


8. Μπορείτε να τα γυαλίσετε με το γυαλιστικό των βαφών που κυκλοφορούν στην αγορά. Πραγματικά θα λάμψουν. Εναλλακτικά περάστε τα αυγά με λίγο λαδάκι.

Παραλλαγή:
Μπορείτε να τυλίξετε το ήδη τυλιγμένο αυγό με καλσόν, με αλουμινόχαρτο. Ακόμη, προτείνεται να τυλίξετε το αυγό μόνο με αλουμινόχαρτο χωρίς το καλσόν. Σε κάθε όμως περίπτωση θα πρέπει στο τυλιγμένο αλουμινόχαρτο να κάνετε τρύπες με οδοντογλυφίδα, ώστε να μπορεί να περάσει το νερό.





Καλο Πάσχα!

8.4.13

Τέχνη για Ιδιωτική Χρήση!

Αυτή τη φορά η πρότασή μου είναι να βάλουμε τα δυνατά μας όχι σε μία κατασκευή αλλά στη ζωγραφική. Γιατί όχι; Μπορεί να βγει ένα ωραίο αποτέλεσμα που θα είναι ικανό να στολίζει τους τοίχους του σπιτιού μας. 



Η ιδέα είναι να πάρουμε μία τάβλα ξύλου που έχει μείνει από ξυλουργικές εργασίες και να τη μετατρέψουμε σε ένα κομμάτι τέχνης. Μάλιστα δε χρειάζεται να αγοράσουμε η να φτιάξουμε κορνίζα  γιατί θα είναι και αυτή ζωγραφισμένη πάνω στο ξύλο.

Γι'  αυτήν τη δημιουργία, επειδή δεν είχα τάβλες εύκαιρες στο σπίτι αγόρασα σε πολύ χαμηλή τιμή μία τάβλα από τα ρετάλια που είχαν μείνει στο ξυλουργείο. Το μόνο που ζήτησα ήταν να το κόψουν ώστε να μείνει ένα τετράγωνο. Το συγκεκριμένο έχει διαστάσεις 40Χ40 cm. Τέτοιες τάβλες μπορείτε να βρείτε εύκολα οπουδήποτε κόβουν ξυλεία και μάλιστα πολύ φθηνά.

Υλικά:
ξύλινη τάβλα
χρώματα
βίδες
σύρμα γαλβανιζέ

Βήματα:
1. Φτιάχνουμε το περίγραμμα μέσα στο οποίο θα ζωγραφίσουμε. Μη φοβηθείτε να αφήσετε αρκετό χώρο για το "κάδρο".


2. Ζωγραφίζουμε ότι θέλουμε.


3. Βάφουμε το "κάδρο". Για αυτή τη δουλειά επέλεξα πλαστικό χρώμα. Επίσης, προτίμησα να κάνω με το χέρι τα κοψίματα και όχι με τη χρήση χαρτοταινίας ώστε το αποτέλεσμα είναι "πιο χειροποίητο".




4. Με δύο βίδες στερεώνουμε σύρμα γαλβανιζέ για να μπορούμε να κρεμάσουμε το έργο στον τοίχο.


5. Ο πίνακας είναι έτοιμος για να στολίσει το δωμάτιο.




Καλές Δημιουργίες!!!