28.5.14

Διακόσμηση σε ρυθμούς... Μουντιάλ 2014

Σε δύο περίπου εβδομάδες ξεκινάει η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση που δεν είναι άλλη από το παγκόσμιο κύπελλο, δηλαδή το γνωστό σε όλους μας μουντιάλ. Η εθνική ομάδα της Ελλάδας εξασφάλισε μία θέση στα τελικά της διοργάνωσης και έτσι το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο για όλους εμάς τους λάτρεις του ποδοσφαίρου. 
Εκτός από τους λάτρεις του ποδοσφαίρου, υπάρχουν και οι λάτρεις των χειροτεχνιών, οπότε αν τα συνδυάσουμε όλα αυτά, θα οδηγηθούμε στην σημερινή ιδέα για διακόσμηση του σπιτιού σε ρυθμούς μουντιάλ. Έτσι, για να μπούμε σιγά σιγά στο κλίμα!!!!


Η ιδέα είναι να φτιάξουμε με χαρτί τις σημαίες των κρατών, των οποίων οι ομάδες συμμετέχουν την τελική φάση του Μουντιάλ 2014 που θα γίνει στη Βραζιλία. 
Εκτός από το να δημιουργήσουμε την κατάλληλη ατμόσφαιρα για την παρακολούθηση των αγώνων, η συγκεκριμένη κατασκευή είναι μια καλή ιδέα για να αποτελέσει τη διακόσμηση παιδικού πάρτυ που θα γίνει τον Ιούνιο ή Ιούλιο και έχει θέμα το Μουντιάλ. 
Για να βρείτε τις ομάδες και τις σημαίες τους, επισκεφθείτε το επίσημο site της διοργάνωσης:

Υλικά που θα χρειαστούμε:
Πολύχρωμα χαρτιά σε μέγεθος Α4
κόλλα τύπου στικ
καλαμάκια
ψαλίδι
σπάγκο

Βήματα:
1. Διαλέγουμε τη σημαία που θα φτιάξουμε και επιλέγουμε ένα χρωματιστό χαρτί σε ένα από τα χρώματα της σημαίας.
Το προτιμότερο είναι να επιλέξουμε το χρώμα με τη μεγαλύτερη έκταση στη σημαία ή το χρώμα που βρίσκεται στη ράχη της σημαίας. Για τη σημαία της Ακτής Ελεφαντοστού διαλέγουμε το πορτοκαλί.


2. Διπλώνουμε το χαρτί στα δύο ενώνοντας τις πλευρές από τις μεγάλες διαστάσεις της κόλλας Α4, και κόβουμε στα δύο.



3. Το μισό κομμάτι που προκύπτει το διπλώνουμε εκ νέου στα δύο. Η σημαία μας θα έχει μέγεθος όσο το 1/4 μιας κόλλας Α4.

4. Περνάμε κόλλα στο εσωτερικό του διπλωμένου χαρτιού, αφήνοντας περίπου ένα εκατοστό στην περιοχή της τσάκισης χωρίς κόλλα. (Από εκεί θα περάσουμε αργότερα τον σπάγκο.)

5. Με ένα καλαμάκι για βοήθεια διπλώνουμε και κολλάμε τις δύο πλευρές στο εσωτερικό. 

6. Συμπληρώνουμε με τα κατάλληλα κομμάτια χρωματιστού χαρτιού τα χρώματα τις σημαίας.


7. Διαμορφώνουμε με το ψαλίδι τις άκρες της σημαίας, αφαιρώντας τα περιττά κομμάτια. 

8. Η σημαία μας είναι έτοιμη!!!!!


9. Αφαιρούμε το καλαμάκι και πάμε στην επόμενη! 
Εναλλακτικά μπορούμε να κολλάμε στο εσωτερικό και το καλαμάκι, όμως θα πρέπει να βάζουμε κόλλα σε όλη την επιφάνεια του χαρτιού και μετά να κόβουμε τα περιττά κομμάτια. (Είναι αρκετά πρακτικό, για να περνάει εύκολα ο σπάγκος!!!)

10. Αφου ολοκληρώσουμε όλες τις σημαίες, τις περνάμε από ένα σπάγκο και τις κρεμάμε στο τοίχο που θέλουμε να στολίσουμε. 


Η χώρες που συμμετέχουν στην τελική φάση είναι 32!!!! Άρα θα πρέπει να φτιάξουμε 32 σημαίες. Σε πόση λεπτομέρεια θα προχωρήσετε εξαρτάται από τις προθέσεις αλλά και από την όρεξή σας, γιατί είναι αρκετά απαιτητική δουλειά. Σίγουρα όμως αξίζει τον κόπο το τελικό αποτέλεσμα.

Δυσκολίες και έξυπνες λύσεις!!!!!
1. Οι περισσότερες σημαίες είναι εύκολες, καθώς ουσιαστικά έχουν λουρίδες με διαφορετικά χρώματα. Τέτοιες είναι της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας κτλ. Σε αυτές τις σημαίες δεν υπάρχει πρόβλημα πέρα από το να υπολογίσετε το πάχος της κάθε λουρίδας.

2. Εκτός από λουρίδες, μερικές σημαίες έχουν και ορισμένα σύμβολα όπως αστεράκια, μισοφέγγαρα ή ήλιους. Μπορείτε να κόψετε τα πολύχρωμα χαρτιά στο κατάλληλο σχήμα και να το κολλήσετε στη σημαία ή και να ζωγραφίσετε το σύμβολο. 
3. Όπως και η ελληνική έτσι και η σημαία της Ουρουγουάης αλλά και η σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχουν πολλές λουρίδες. Βεβαιωθείτε ότι μετρήσατε καλά τον αριθμό των λουρίδων και φυσικά προσοχή στο κόψιμο γιατί εδώ το πάχος μπορεί να είναι της τάξης των 0,8 εκατοστών. 
4. Τέλος στη πιο δύσκολη για την κατασκευή κατηγορία ανήκουν οι σημαίες με τα πολύπλοκα αλλά πανέμορφα εθνόσημά τους. Χαρακτηριστικά είναι της Κολομβίας, του Μεξικού, της Πορτογαλίας και της Κροατίας. Εδώ υπάρχουν αρκετές λύσεις. Μπορείτε, αν είναι σχετικά εύκολο, να κάνετε κολάζ ένα ένα τα κομμάτια του σήματος. Ακόμη, μπορείτε να το ζωγραφίσετε σε ένα ξεχωριστό χαρτι και στη συνέχεια να το κόψετε και να το κολλήσετε στην σημαία. Τελευταία λύση για το ζήτημα των εθνοσήμων είναι να τυπώσετε στο μέγεθος που ταιριάζει σε κάθε σημαία το εθνόσημο ή να τυπώσετε το εθνόσημο σε coloring page να το χρωματίσετε και τελικά να το κολλήσετε στη σημαία. 



5. Για τους πιο προχωρημένους, και για τους φανατικούς της λεπτομέρειας υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που θα πρέπει να προσέξετε. Για παράδειγμα, η σημαία της Αυστραλίας έχει αστέρια με 7 μύτες!!!!, η σημαία της Ελβετίας είναι τετράγωνη και η σημαία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έχει ένα αστέρι κομμένο στη μέση, μισό πάνω και μισό στο κάτω μέρος της σημαίας. 



Καλή Επιτυχία για την κατασκευή σας και στην εθνική μας ομάδα!!!!
Ας κερδίσει ο καλύτερος!