22.7.13

Κηροπήγια από τσιμέντο

Τώρα που πια είναι καλοκαίρι και οι βόλτες στο εξοχικό πληθαίνουν, είναι ευκαιρία για μικροδουλειές και μερεμέτια. Μέσα στο ρυθμό τέτοιων εργασιών μου ήρθε η ιδέα για την αξιοποίηση του τσιμέντου ταχείας πήξης που θα περίσσευε έτσι κι αλλιώς. Η πιο απλή κατασκευή με αυτό το υλικό είναι μικρά κηροπήγια για ρεσώ.



Υλικά:
Τσιμέντο ταχείας πήξης
λάδι (φαγητού)
πλαστικά μπουκάλια
γάντια για την προστασία των χεριών
κεράκια ρεσώ
γυαλόχαρτο


Βήματα:
1. Κόβουμε τα πλαστικά μπουκάλια στο ύψος που θέλουμε.

2. Λαδώνουμε με ένα πινελάκι ή με ένα κομμάτι απορροφητικό χαρτί την εσωτερική επιφάνεια του μπουκαλιού. Αυτό το κάνουμε για να μην κολλήσει το τσιμέντο με το πλαστικό.

3. Σε ένα ξεχωριστό κυπελάκι ή στο ίδιο το κομμένο μπουκάλι που θα χρησιμοποιήσουμε για καλούπι, ανακατεύουμε το τσιμέντο με νερό. Κάθε κουτί από τσιμέντο ταχείας πήξης γράφει την κατάλληλη αναλογία νερού με μπετό.

4. Γεμίζουμε τα καλούπια με την ποσότητα τσιμέντου που θέλουμε.



5. Αφού τα αφήσουμε για ελάχιστο χρόνο βάζουμε τα μικρά κεράκια μέσα στο τσιμέντο. Τα έχουμε λαδώσει και αυτά στις επιφάνειες που θα έρθουν σε επαφή με το μπετό.

6. Αφήνουμε την κατασκευή μας να στεγνώσει, περίπου για 1 με 2 εικοσιτετράωρα. Προσοχή! Μπορεί επιφανειακά να φαίνεται στεγνό αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχει στεγνώσει και ο πάτος του.

7. Μετά το στέγνωμα κόβουμε το πλαστικό καλούπι και το αφαιρούμε σαν να ξεφλουδίζουμε ένα φρούτο.



8. Με μία πένσα αφαιρούμε και τα κεράκια.

9. Τρίβουμε τα αιχμηρά σημεία με γυαλόχαρτο ώστε να λειανθούν και στη συνέχεια με ένα στεγνό πινέλο αφαιρούμε όλη τη σκόνη που έχει δημιουργηθεί.



10. Βάζουμε καινούργια κεράκια και η κατασκευή μας είναι έτοιμη να στολίσει το καλοκαιρινό μπαλκόνι.





Tips:

1. Το τσιμέντο ταχείας πήξης είναι ένα δύσκολο υλικό καθώς θα πρέπει οι χειρισμοί να είναι πολύ γρήγοροι. Για αυτό το λόγο μπορείτε να κάνετε ορισμένες δοκιμές στην αρχή πριν την τελική κατασκευή. Καλό θα ήταν σε κάθε απόπειρά σας να έχετε τη βοήθεια από κάποιον που έχει εμπειρία με τέτοιου είδους υλικά.

2. Το τσιμέντο ταχείας πήξης ερεθίζει το δέρμα και τα μάτια, για αυτό είναι απαραίτητη η προφύλαξη με γάντια ακόμη και με γυαλιά εργασίας.

3. Για να στρώσετε το τσιμέντο όπως σας βολεύει μέσα στο καλούπι, χρησιμοποιείστε τα δάχτυλά σας, πάντα με γάντια.




1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραίες οι ιδέες σου!!!!!!! Θα συνεχίσουμε την παρακολούθηση για να κλέψουμε μερικές. Εν τω μεταξύ, πέρνα από το μπλογκ μας να παραλάβεις βραβείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή